Doboraturi de vant

Daca s-a produs o doboratura de vant, toti arborii doborati trebuie repede cojiti, pentru ca sub scoarta lor sa nu inceapa sa se inmulteasca insectele vatamatoare. Materialul lemnos trebuie scos cat mai repede din padure, pentru a nu se strica, apoi pe toata suprafata unde s-a produs doboratura padurea se planteaza din nou.

Pe proprietatea Asociatiei Composesoratului Cisla Borsa, furtunile din cursul anului 2017 au dus la doborarea a aproximativ 8000 arbori din specia molid si brad. In conditiile in care pentru suprafata proprietate a Asociatiei Composesoratului Cisla Borsa sunt suspendate serviciile silvice, iar arborii doborati trebuie scosi urgent din padure s-a solicitat un punct de vedere Ministerului Apelor si Padurilor raportat la prevederile art.55 din Legea 46/2008: ”(1) Supravegherea starii de sanatate a padurilor si stabilirea lucrarilor necesare pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor se realizeaza prin serviciul de specialitate din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura. (2) Masurile dispuse de serviciul prevazut la alin.1 sunt obligatorii pentru toti detinatorii de fond forestier.”

Raspunsul primit de la Ministerul Apelor si Padurilor, prin secretar de stat Istrate STETCO este naucitor si da masura competentei de la nivelul decizional. In raspuns se comunica faptul ca ……sunt suspendate serviciile silvice.

Sugeram domnului secretar de stat sa citeasca si Legea 51/1991, art.3, lit. m ”Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele: m, orice actiuni sau inactiuni care lezeaza interesele economice strategice ale Romaniei, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegala, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier,cinegetic si piscicol, apelor si altor asemenea resurse, precum si monopolizarea ori blocarea accesului la acestea , cu consecinte la nivel national sau regional.”

Consideram ca Ministerul Apelor si Padurilor este intr-o inactiune care duce la distrugerea fondului forestier.

Vezi document atasat aici

Filmare cu doboraturile de vant

Cateva poze cu dezastrul provocat de vant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *